NatuurWijs wordt uitgevoerd door NatuurWijzers. Met hun enthousiasme en kennis over de natuur kunnen zij echt iets teweeg brengen bij de kinderen. De NatuurWijzers zijn boswachters, natuurgidsen of andere groene professionals met kennis van de natuur en ervaring in het begeleiden van kinderen buiten. Alle NatuurWijzers hebben een training gevolgd voor het uitvoeren van NatuurWijs.

Onze NatuurWijzers stellen zich hier voor.

 • Andy Liebrand

  NatuurWijzer en boswachter in Venray

  "NatuurWijs dompelt kinderen drie hele dagen onder in de natuur. Met drie dagen rondzwerven in de natuur kun je echt iets teweeg brengen bij kinderen én … je hebt als boswachter tijd om een band op te bouwen met de kinderen!"

 • Margret Notté

  NatuurWijzer in Breda

  "Wat ik zo mooi vind aan NatuurWijs is dat je geen standaardprogramma afdraait, maar dat je de kinderen mag meenemen vanuit je eigen interesses en verwondering."

 • Remi Hougee

  NatuurWijzer en boswachter op Terschelling

  "NatuurWijs geeft boswachters handvatten om op je eigen manier met kinderen de natuur in te gaan, en toch aansluiting te kunnen vinden bij lesprogramma's op de scholen."

 • Monique Zondag

  NatuurWijzer en boswachter in Nunspeet

  "NatuurWijs is te gek, omdat ik daarbij bij de kinderen van nu naar boven zie komen wat ik als kind zelf had. Het plezier om in de natuur te zijn, de natuur zelf te ontdekken en te beleven."

 • Jenne Wolters

  NatuurWijzer en boswachter in Borger

  "Bij NatuurWijs kan ik de verwondering voor alles wat groeit en bloeit doorgeven aan een volgende generatie."

 • Denny Kroeze

  NatuurWijzer en boswachter in Jubbega

  "Kinderen zouden veel buiten moeten spelen en genieten van de natuur in Nederland. Door middel van NatuurWijs kan ik kinderen deze kans geven. Ook al werk ik niet in de Randstad, ook hier in het buitengebied merk ik dat kinderen door NatuurWijs zich verder ontwikkelen in hun relatie met de natuur en al ontdekkend veel leren over onze natuurlijke wereld."

 • Jana Verboom

  NatuurWijzer en natuuronderzoeker in Nationaal Park De Utrechtse Heuvelrug

  "Ik ben zo enthousiast over NatuurWijs, omdat het veel meer omvat dan alleen kennisoverdracht: het gaat ook om liefde en respect voor de aarde en alle levende wezens."

 • Joris Wiersinga

  NatuurWijzer in Vaassen

  "NatuurWijs is voor mij dé manier om kinderen respect en zorg voor de natuur mee te geven. Door hen zelf de natuur te laten ontdekken, hoop ik ze een stapje te laten zetten in hun bewustzijn van de relatie van mens met natuur.”

 • Gerda Schregardus

  NatuurWijzer en natuurgids in Nationaal Park De Utrechtse Heuvelrug

  "NatuurWijs is voor mij samen met kinderen een dag lang de natuur ontdekken en ze dit met volle teugen laten ervaren en beleven, daar doe ik het voor!"

 • Leo in 't Veld

  NatuurWijzer in Hoorn

  “Als kind heb ik me altijd verwonderd over de natuur. Met NatuurWijs kan ik kinderen de natuur laten ontdekken en laten beleven. Voor mij is NatuurWijs verbinding en respect voor de natuur aan kinderen bijbrengen op een enthousiaste manier. Laat ze helemaal ‘opgaan’ in bossen witte bloemen. Dat het fluitenkruid heet… dat komt later wel.”

 • Agnes Meijs

  NatuurWijzer in Hilversum

  “Bij NatuurWijs kan ik met kinderen natuurthema’s uitdiepen en koppelen aan concrete natuurervaringen. Dit doe ik vanuit mijn eigen passie voor het thema 'overleven met de natuur als bondgenoot'. En dat in een natuurgebied dicht bij de school en door alle seizoenen heen!”

 • Ellen Alzer

  NatuurWijzer in Utrecht

  "Ik ben NatuurWijzer omdat ik vind dat je natuur moet beleven, je moet de wind door je haren voelen gaan. Ik gun dat elk kind in Nederland en vooral de kinderen die zelden of nooit buiten de stad komen."

 • Boudewien van Notten

  NatuurWijzer in Amsterdam en in Nationaal Park De Utrechtse Heuvelrug

  "Natuur betekent voor mij genieten, verwonderen, leren en ontdekken. Mogen zijn wie je bent, zonder enig oordeel. Een bijzonder gevoel van vrijheid! Met NatuurWijs kan ik dit gevoel en deze ontdekkingen delen met kinderen."

 • Karin Vennegoor

  NatuurWijzer in Breda

  "NatuurWijs laat kinderen de (eigen) natuur ontdekken. De kinderen, leerkrachten en ikzelf ervaren hoe fijn het is om met hoofd, hart en handen in de natuur bezig te zijn. Deze verrijking wil ik graag iedereen laten beleven."

 • Circe de Gruijter

  NatuurWijzer in Nijmegen e.o.

  "Wat ik graag met je deel: Natuur is leven en wij vormen daar één geheel mee. Zonder natuur is er geen leven. Zullen we op speelse wijze onze verbindingen met Al onze Relaties in de natuur om ons heen ontdekken?!"

 • Wim Smits

  NatuurWijzer in Hazerswoude

  "NatuurWijs is voor mij een heerlijke dag naar buiten genieten met kinderen. Iedere keer weer een ontdekkingsreis door de natuur, waarin ik mijn passie voor natuur kan overbrengen door ervaringsgerichte activiteiten. En dat is elke dag weer fantastisch!"

 • Nout Panken

  NatuurWijzer en boomverzorger in Eindhoven

  "NatuurWijs is voor mij genieten van de natuur op vele verschillende manieren: struinen, ontdekken, spelen, verwonderen. Voor kinderen is de natuur een onuitputtelijke bron van vermaak en fantasie. Tijdens de NatuurWijs-buitendagen zijn ze langere tijd in deze ongestructureerde omgeving die hen prikkelt, uitdaagt en helpt hun creatieve en motorische ontwikkeling te ontplooien."

 • Esther Fijneman

  NatuurWijzer in Breda

  "Het is prachtig om met NatuurWijs kinderen de natuur op verschillende manieren te laten ervaren. Drie dagen naar buiten. Drie dagen natuurlijk leren en spelen, op een andere manier, met impact! Ik maak graag een programma op maat afgestemd op de wensen van de leerkracht. Heerlijk om het dan ook nog te mogen uitvoeren en de natuur zijn ding te laten doen."

 • Mariet Keuning

  NatuurWijzer en medewerker Buitencentrum Staatsbosbeheer in Appelscha

  "Ik vind dat ieder kind recht heeft op die geluksmomenten waarbij het zich vrij en tegelijkertijd verbonden voelt met alles om zich heen. De natuur is de uitgesproken plek om deze momenten te ervaren. NatuurWijs creëert de voorwaarden hiervoor op een speelse, uitnodigende manier."

 • Fenna Blaauw

  NatuurWijzer en boswachter in Jubbega

  "NatuurWijs is voor mij heerlijk een dag naar buiten gaan met een klas kinderen en ze daar van alles zelf laten ontdekken. Zo worden ze enthousiast voor alles in de natuur, elk kind op zijn eigen manier. Dit geeft mij ook weer energie!"

 • Colinda van der Helm

  NatuurWijzer in Boskoop e.o.

  "De natuur is voor mij een grote inspiratiebron én een veilig ‘thuis’. Dat wil ik heel graag delen met kinderen. NatuurWijs zie ik als drie keer een natuurreis in één dag. De natuur ontdekken, ervaren en beleven, mét elkaar!"

 • Jelle Bais

  NatuurWijzer en boswachter in Nationaal Park De Utrechtse Heuvelrug

  "Voor mij is NatuurWijs iets wat het dichts bij mijzelf staat naar brengen kinderen: de natuur. Ik geef kinderen graag een ervaring mee, waarmee ze hun levenlang kunnen bouwen aan zichzelf en de wereld om hen heen. Ik laat hen genieten van kleine dingen in de natuur die toch wezenlijk zijn voor het bestaan van hun wereld. Zoals de rode bosmier, die helemaal niet eng is, maar juist heel erg grappig en erg nuttig. Kortom, NatuurWijs is voor mij kinderen 'kleine wondertjes' laten ervaren met hun hoofd, hart en handen op een manier die echt het verschil maakt en waarbij ik mij het prettigst voel."

 • Coosje Bakker

  NatuurWijzer in Nationaal Park De Utrechtse Heuvelrug

  "NatuurWijs is voor mij een mooi middel om kinderen in contact te laten brengen met de natuur. Normaal organiseer ik natuuractiviteiten van 1 à 2 uur. Ik merk dat door NatuurWijs de kinderen veel intensiever in contact komen met de natuur en dat is mooi om te zien. Het is leuk om zoveel positieve reacties terug te krijgen en dat is voor mij een stimulans om er steeds mee door te gaan."

 • Marie van Rhenen

  NatuurWijzer in Nationaal Park De Utrechte Heuvelrug

  Kan jij je allereerste bijzondere natuurbeleving nog herinneren? Ik was 5 jaar toen ik honderden kikkervisjes in een boerensloot zag zwemmen. Misschien is het voor jou wel de geur van de zee of het geluid van een bosuil in de nacht. Als NatuurWijzer wil ik kinderen hun eigen bijzondere eerste natuurbeleving laten ervaren. Zodat zij ook in de toekomst respect voor de natuur zullen doorgeven.

 • Hans van der Meijs

  NatuurWijzer en boswachter in Den Haag

  NatuurWijs is voor mij vanuit mijn eigen passie kinderen echt in contact te brengen met de natuur. NatuurWijs is dé manier om kinderen zelf die natuur te laten ontdekken en beleven. Voor kinderen uit de stad die nooit of zelden in de natuur komen gaat door de drie dagen NatuurWijs een hele nieuwe wereld open."

 • André Wels

  NatuurWijzer en boswachter in Zeewolde

  “Natuur is voor mij een groot warenhuis waar je kunt halen en brengen. Hier kun je stress en vermoeidheid achter laten en verwondering, verbazing en heel heel veel energie meenemen. En vaak nog een onverwachts cadeautje. Met NatuurWijs kan ik dat ook kinderen laten ervaren."

 • Hans van der Pol

  NatuurWijzer in Het Nationaal Park De Utrechtse Heuverug

  "Je woont in Amerongen temidden van schitterende natuur. Onder andere door dagelijkse wandelingen met de hond geniet je daar intens van en ontdek je van alles. Je weet dat scholieren meestal weinig in de natuur bezig zijn. Dan is het fantastisch om met NatuurWijs met een klas in 3 verschillende seizoenen hele dagen door de natuur te zwerven en ook hen van alles te laten ontdekken. Dit zijn ervaringen die ze altijd met zich mee zullen dragen."

 • Ghisêl Crielaard

  NatuurWijzer locatie Breda

  'NatuurWijs betekent voor mij 3 heerlijke dagen met een klas naar buiten. Ontdekken wat de natuur te bieden heeft, welke planten je kunt eten, welke dieren leven er in het bos, hoe dieren zich voortbewegen of hoe fijn het is om een eigen plekje in het bos te hebben. Natuuronderwijs in de meest pure vorm.'

 • Martha Harssema

  NatuurWijzer in Bilthoven (Utrecht e.o.)

  'Van jongs af aan is de natuur voor mij een plek waar ik kan spelen, leren, genieten en me verbonden voel: een bron van inspiratie die overal is! NatuurWijs biedt kinderen de gelegenheid om respectvol en vanuit verbinding de natuur te beleven met al hun zintuigen. Zo leren, spelen en genieten kinderen in de natuur, waarbij er altijd onverwachte en mooie momenten zijn. Als NatuurWijzer deel ik mijn passie voor de natuur met kinderen en ga ik samen met hen op ontdekkingstocht. Daarbij combineer ik natuurbeleving graag met creatief bezig zijn in de natuur'

 • Chantal Overgaauw

  Journalist, pedagogisch medewerker en NatuurWijzer in De Bilt, Bunnik e.o.

  Ik schrijf als journalist veel over natuur. Ik houd van buiten zijn, het geeft me rust én kracht. Ik breng mijn liefde voor natuur graag over op kinderen. Omdat de jeugd de toekomstige natuurbeschermers zijn en het goed is voor hun ontwikkeling, wil ik dat kinderen buiten de vogels horen, de wind voelen en lekker kunnen bewegen en onderzoeken. Ik werkte behalve als journalist en Natuurwijzer als pedagogisch medewerker op twee buiten-bso’s. Ik vind het heerlijk dat ik theorie en praktijk met elkaar kan verbinden.

 • Elly Vermaat

  NatuurWijzer en educatief ontwerper

  De natuur heeft veel te bieden en zorgt voor persoonlijke ontwikkeling en inzicht. Als NatuurWijzer kan ik kinderen laten zien hoe leuk buitenspelen is. Ze leren de natuur spelenderwijs te ontdekken. NatuurWijs zorgt ervoor dat andere kwaliteiten van kinderen naar voren komen.