In 2015 heeft Natuurwijs natuurworkshops verzorgd voor een Maatjesproject in Utrecht. Dit idee is in 2016 uitgegroeid naar de "Groene Maatjes" in Amersfoort. Contact met de natuur heeft een nauwelijks te overschatten positieve invloed op de lichamelijke en geestelijke gezondheid van alle kinderen. Toch zijn er veel stadskinderen die nauwelijks in het groen komen. Het doel van het project is om ook deze kinderen te laten genieten van de natuur en te laten profiteren van de positieve effecten die dit op hun ontwikkeling heeft.

Twee kinderen worden gedurende een schooljaar gekoppeld aan een groene vrijwilliger, hun Groene Maatje. Samen ondernemen zij twee keer per maand een buitenactiviteit. De buitenactiviteiten zijn gericht op de talenten en interesses van het kind. Voorbeelden hiervan zijn waterdiertjes vangen, op bezoek bij een (stads)boer,  spelen in de natuurspeeltuin of meedoen aan een voetbaltoernooi in de wijk. 

De activiteiten worden door de kinderen en maatjes zelf bedacht, gekozen en uitgevoerd. Ze kunnen ervaringen uitwisselen met hun medemaatjes over leuke activiteiten. Vanuit het project geven we de Groene Maatjes inspiratie voor natuur/groene activiteiten. 

Hiernaast doen alle koppels gezamenlijk 6 keer in het schooljaar mee aan Natuurwijsworkshop, begeleid door een Natuurwijzer.

In Amersfoort hebben in schooljaar 2016/2017 7 kinderen van de Michaelschool aan het project deelgenomen, dit is succesvol afgesloten.

Aanmelden kinderen en Groene Maatjes Amersfoort schooljaar 2017/2018

Voor het schooljaar 2017/2018 kunnen kinderen uit de wijk Kruiskamp in Amersfoort  mee doen. Ze kunnen hiervoor opgegeven worden door hun school. Er is nog ruimte voor enkele kinderen.

Ben jij graag buiten? Lekker wandelen in het park, leuke activiteiten opzoeken of buiten sporten? Top! Dan wil je vast aan de slag als vrijwillig ‘Groen Maatje’ om twee kinderen hierin mee
te nemen en te laten ontdekken hoe leuk en mooi het is om in de natuur te zijn!

Meer informatie en aanmelden 

Voor vragen over het project of om je aan te melden kunt u contact opnemen met Susan Katsman, coördinator Groene Maatjes bij Stichting NatuurWijs: skatsman@natuurwijs.nl / 06 –19 68 27 70