Blog -  ‘Afval? Natuurlijk niet.’ Wat wij kunnen leren van bomen en hun natuurlijke kringloop.

Een boterhamzakje, een leeg pak melk of de verpakking van je nieuwe schoolagenda; elk jaar produceren we 500 kilo afval per persoon. Recyclen gaat steeds beter, maar helaas belandt er nog steeds een hoop op de stort. Bomen begrijpen daar niets van, zij doen namelijk niet aanval. Wat kunnen wij van bomen leren?


De natuur gooit niets weg
De natuur is een echte recycle-expert, daar gaat niets verloren. Alle planten en dieren eten, maar worden ook gegeten. Dat klinkt misschien zielig, maar zo houdt de natuur zichzelf in stand. De natuurlijke kringloop noemen we dat.


Boom gezocht, dood of levend
In deze kringloop spelen bomen een belangrijke rol. Ze bieden voedsel en onderdak aan ontelbaar veel soorten en zijn daarmee eigenlijk de gastheer/-dame van het bos. En wist je dat niet alleen levende, maar ook dode bomen onmisbaar zijn?

Jarenlang werd het bos behandeld als een achtertuin: dode takken werden opgeruimd en in de groene container gestopt. Totdat we ontdekten dat 25% van alle soorten in het bos afhankelijk is van dood hout. Hoe meer dood hout, hoe meer verschillende diersoorten het bos rijk is. Kijk maar eens op deze zoekkaart.Wees als een boom
Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven die een voorbeeld nemen aan de natuur, bijvoorbeeld door verpakkingen van natuurlijke materialen te maken. Of door spullen weg te geven, in plaats van weg te gooien. Zo maak je - net als de boom - een ander blij met jouw “afval”. En zo hoef jij een stuk minder vaak naar de afvalcontainer te lopen.


Nationale Boomfeestdag - 16 maart 2022
Niet alleen het bos, maar ook wij mensen kunnen niet zonder bomen. Ze bieden verkoeling, verbeteren de lucht en verkleinen de kans op overstromingen. Hoe meer bomen, hoe beter dus. Daarom wordt ook dit jaar weer Nationale Boomfeestdag gevierd. Al 60 jaar planten meer dan 100.00 kinderen elk jaar een boom. Plan(t) jij 16 maart vast in je agenda?


__________________________________________________________________________________

Met jouw klas een bosuitje maken onder begeleiding van een professionele Natuurwijzer? Ga naar www.natuurwijs.nl/natuureducatie

________________________________________________________________________________