Word NatuurWijzer

Dan is geen werkdag 

meer hetzelfdeTraining NatuurWijzer

Voel je je thuis in de natuur, weet je veel over de natuur én wil je kinderen in contact brengen met de natuur? Volg een training en ga aan de slag als NatuurWijzer. Dan is geen werkdag meer hetzelfde.

√   10-daagse training, inclusief snuffelstage en praktijkstage met begeleiding  
√   zelfstandig aan de slag als NatuurWijzer
√   ondersteuning van NatuurWijs
√   toegang tot de NatuurWijs infotheek met 700+ voorbeeldactiviteiten en programma's
√   jaarlijkse terugkomdagen en interessante workshops

Voor wie?

Heb je liefde voor natuur, aantoonbare natuurkennis, affiniteit met kinderen van 4 –12 jaar en wil je graag onder schooltijd natuureducatie en natuurbeleving aan kinderen geven in de natuur? Dan kun je de training volgen om NatuurWijzer te worden.
De training is in het bijzonder geschikt voor boswachters, NME-medewerkers, leerkrachten basisonderwijs en anderen die beroepsmatig natuureducatie met kinderen uitvoeren. Er zijn verder geen specifieke vooropleidingseisen.

> MELD JE AAN   [start najaar 2024]


Over de 10-daagse training tot NatuurWijzer

De training NatuurWijzer is een praktische tiendaagse training waarin je alles leert over NatuurWijs en het werken als NatuurWijzer. Je leert stapsgewijs hoe je een NatuurWijs programma kunt samenstellen en uitvoeren. Er is een onderdeel pedagogiek waarin je leert over de verschillende ontwikkelingsfases van een kind en hoe om te gaan met kinderen buiten in de natuur. Je leert werken met de didactische basis van NatuurWijs. Je doet ervaring op in het ontwikkelen van nieuwe natuuractiviteiten. Je doet een snuffelstage waarbij je meeloopt met een ervaren NatuurWijzer. Ten slotte loop je een driedaagse stage met een schoolklas, onder begeleiding van een mentor van NatuurWijs. Je stelt, in overleg met de leerkracht en je mentor, zelf het NatuurWijs programma op voor deze driedaagse stage. Na het volgen van alle cursusdagen en het succesvol afronden van de stage ontvang je het NatuurWijs certificaat en kun je zelfstandig aan de slag als NatuurWijzer.

Na de training kun je:
-    creatieve werkvormen voor natuuractiviteiten bedenken en uitvoeren
-    een didactisch verantwoord en samenhangend NatuurWijs programma samenstellen
-    werken met kerndoelen, leerdoelen en de concept-context benadering
-    een groep basisschool kinderen goed begeleiden in de natuur

Ieder jaar neemt het aantal aanvragen voor natuurdagen toe. 

Om aan de vraag te voldoen zijn er daarom steeds weer nieuwe NatuurWijzers nodig, die we graag in ons team verwelkomen.

Twee keer in het jaar starten we met een Training NatuurWijzer. In het voorjaar en in het najaar.

Na het volgen van alle cursusdagen en het succesvol afronden van de stage ontvang je het NatuurWijs certificaat. Je mag dan zelfstandig aan de slag als NatuurWijzer, met het mooiste werk dat er is: kinderen in contact brengen met natuur door hen onder schooltijd, in de natuur, natuureducatie en natuurbeleving te geven.

Trainingsduur en studiebelasting

Trainingsduur en opbouw training:
-    3 blokken van 2 trainingsdagen. Een trainingsdag duurt 8 uur = totaal 48 uren
-    Een snuffelstage van een dag(deel), tussen het eerste en tweede blok =  4 uren
-    Voorbereiding praktijkstage, inclusief overleg met leerkracht en mentor = 5 uren
-    Praktijkstage van 3 natuurdagen onder begeleiding van een NatuurWijs mentor. Een natuurdag duurt 5 uur = totaal 15 uren
Totaal aantal uren training = 72 uren

Studiebelasting
Tussen het eerste en tweede blok en tussen het tweede en derde blok krijgen de deelnemers huiswerk mee. Dit bestaat uit leeswerk en voorbereidende opdrachten. Het leeswerk bestaat uit hoofdstukken uit de Handleiding NatuurWijzer en het boek Grip op de groep.
Tussen het eerste en het tweede blok volgen de deelnemers een verplichte snuffelstage. Na het tweede blok zoeken de deelnemers zelf een stageschool. Hier worden ze, indien nodig, in ondersteund door de NatuurWijs organisatie.
Schatting studiebelasting = 6 uren

Trainingsdata en locaties

Zie data en locaties onderaan deze pagina.

Kosten

De training kost € 1.595. Dit is inclusief:
-    Stagebegeleiding
-    NatuurWijs handleiding
-    NatuurWijs jas en polo
-    Folders en visitekaartjes
-    Koffie, thee en lunch

Aanbevolen boeken: Voor het onderdeel pedagogiek adviseren we het boek ‘Grip op de groep’ van René van Engelen aan te schaffen. Het boek kost € 42,40. Als naslagwerk voor basiskennis natuur op de basisschool kun je kiezen uit twee boeken: Basiskennis Natuur en techniek, Anika Embrechts, Petra Jansen, Horst Wolters (€33,95) of NatuurOnderwijs Inzichtelijk, Carlo Kersbergen en Amito Haarhuis (€42,95). Het eerste boek geeft kernachtig weer waar het om gaat, het tweede boek is uitgebreider met voorbeelden uit de leefwereld van kinderen en bijpassende activiteiten. Tot slot adviseren we het Basisboek Veldbiologie, zelf de natuur in, van Sander Turnhout (€29,95) als naslagwerk voor verdieping van de eigen natuurkennis.  Al deze boeken zijn te bestellen bij bol.com


" Dit zeggen deelnemers over de training "

"Natuur & educatie zitten me in het bloed".  In 2020 heb ik daarom de opleiding tot NatuurWijzer gevolgd en daar heb ik absoluut geen spijt van!  Tijdens de opleiding van NatuurWijs heb ik een prachtpakket aan inspiratie, werkvormen, kennis en natuurbeleving opgedaan. Nu, met het diploma en de vaardigheden van een NatuurWijzer op zak, heb ik mijn werk uitgebreid en kan ik mooie natuurervaringen creëren voor kinderen in hun omgeving. Van kringloopdag tot onderwatersafari. Ik kan deze opleiding aan iedereen met liefde voor kinderen en natuur aanraden!" - Romy Muste, NatuurWijzer.

"Ik voel me heel verbonden met Moeder Aarde en mijn diepste verlangen is dat we er samen zorg voor dragen vanuit onze intrinsieke motivatie, vanuit verbinding. Het fundament voor mijn verbinding met de natuur is in mijn kinderjaren gelegd, toen ik eindeloos kon struinen en ontdekken. Ik voelde me daarbij veilig, vrij en vervuld. Dat gun ik ook alle kinderen van nu, onze toekomstige aarde ambassadeurs. Daarom heb ik de NatuurWijs training gevolgd om zoveel mogelijk kinderen mee naar het bos te kunnen nemen en ze te laten ervaren hoeveel plezier daar te beleven valt. Sindsdien is mijn loopbaan in een stroomversnelling gegaan. Ik werk lekker buiten, in de natuur en de kinderen pikken mijn enthousiasme en verwondering feilloos op. Ongemerkt raken ze in de ban van de natuur." - Iwona van der Spank, NatuurWijzer

"NatuurWijs betekent voor mij 3 heerlijke dagen met een klas naar buiten. Ontdekken wat de natuur te bieden heeft, welke planten je kunt eten, welke dieren leven er in het bos, hoe dieren zich voortbewegen of hoe fijn het is om een eigen plekje in het bos te hebben. Natuuronderwijs in de meest pure vorm." 
- Ghisel Crielaard, NatuurWijzer

"De natuur rondom Den Haag is zo gevarieerd. Den Haag heeft meer dan 100 basisscholen waar leerlingen zijn die graag de natuur willen beleven. De natuur als klaslokaal, dat is waar de NatuurWijzer zijn kennis kan overdragen aan leerlingen. Ik vind het bijvoorbeeld belangrijk om met een schoolklas uit de drukke binnenstad een stiltewandeling te maken, waarbij de leerlingen de rust van de natuur ervaren. Of bomen meten, bodemdiertjes zoeken of stoepplantjes tellen.
Er is zoveel te ontdekken. Het gaat om het beleven van de rijkdom die de natuur heeft en dat je het leuk vindt om dit te delen met kinderen. Dus als je het leuk vindt om te werken met kinderen en je wilt jouw enthousiasme voor de natuur delen, doe dan mee!" Martin Bruijn, NatuurWijzer

"De natuur is voor mij een grote inspiratiebron én een veilig ‘thuis’. Dat wil ik heel graag delen met kinderen. NatuurWijs zie ik als drie keer een natuurreis in één dag. De natuur ontdekken, ervaren en beleven, mét elkaar!" - Colinda van der Helm, NatuurWijzer

"NatuurWijs is voor mij heerlijk een dag naar buiten gaan met een klas kinderen en ze daar vanalles zelf laten ontdekken. Zo worden ze enthousiast voor alles in de natuur, elk kind op zijn eigen manier. Dit geeft mij ook weer energie!" - Fenna Blaauw, NatuurWijzer


Naast leerkracht ook NatuurWijzer?

Dat kan! 

Heb je liefde voor natuur, aantoonbare kennis van natuur, en wil je graag onder schooltijd natuureducatie en natuurbeleving aan kinderen geven in de natuur? Volg dan de 10-daagse training om NatuurWijzer te worden. 

Dan kan je zelf jouw leerlingen begeleiden tijdens NatuurWijs buitendagen. Zoals bijvoorbeeld  Dirma Jansen, leerkracht bij KC De Kwartiermaker in Den Bosch. Zij volgde de training en is nu NatuurWijzer. Dirma begeleidt zelf hun leerlingen tijdens de NatuurWijs buitendagen. 

Dirma: "Het is een hele fijne aanvulling om binnen het schoolteam een eigen NatuurWijzer te hebben, echt een aanrader. Als juf en als NatuurWijzer, voor mij een geweldige combinatie, vergroot ik de kennis van kinderen en leer ik ze de wereld om hen heen te beleven en waar te nemen. Alle kinderen natuur-wijs, dat is mijn droom!"


Trainingsdata en locatie

In 2024 kun je opgeleid worden tot NatuurWijzer.
In zowel het voorjaar als het najaar start er een Training NatuurWijzer.
De trainingsdagen zijn steeds van 9.30 tot 16.30 uur.