Training NatuurWijzer

Wie kan NatuurWijzer worden?

Heb je liefde voor natuur, aantoonbare kennis van natuur, affiniteit met kinderen en wil je graag onder schooltijd natuureducatie en natuurbeleving aan kinderen geven in de natuur? Dan kun je de training volgen om NatuurWijzer te worden.

NatuurWijzer vanuit interesse en passie

Bij NatuurWijs vinden wij het belangrijk dat de natuurinteresses en passie van de NatuurWijzer een plek krijgen tijdens de natuurdagen met de kinderen. Je kunt, in overleg met de leerkracht en uitgaande van de NatuurWijs werkwijze, je eigen buitendag samenstellen. Er is geen ‘standaard’ NatuurWijs buitendag. Dat maakt het heel leuk en afwisselend om NatuurWijzer te zijn.

Met NatuurWijs:

  • Is er tijd en ruimte om kinderen echt in contact te brengen met natuur;
  • Stel je het programma voor de buitendagen op maat samen, afgestemd op de wensen van de leerkracht en je eigen passie en expertise;
  • Beleef je samen met de kinderen ontspannende en plezierige dagen in de natuur.

NatuurWijs geeft boswachters handvatten om op je eigen manier met kinderen de natuur in te gaan en toch aansluiting te kunnen vinden bij lesprogramma’s op de scholen. Het is daarnaast gewoon erg leuk om buiten te zijn met kinderen. Zeker als je de kinderen zo goed kunt betrekken bij de activiteiten, zoals bij NatuurWijs gebeurt.” – Remi Hougee, boswachter Terschelling

Werken als NatuurWijzer

Na het succesvol voltooien van de training en praktijkstage word je gecertificeerd NatuurWijzer. Je mag dan namens NatuurWijs buitendagen aanbieden en uitvoeren met scholen. Je komt niet in dienst van NatuurWijs maar werkt als ZZP’er of vanuit de organisatie waar je werkt.

Als ZZP’er mag je zelf scholen werven. Daarnaast komen er regelmatig aanvragen bij NatuurWijs binnen die we toewijzen aan de NatuurWijzer in de buurt van de school.


DE TRAINING NATUURWIJZER

De training NatuurWijzer is een praktische training, waarbij je stapsgewijs leert hoe je een didactisch verantwoord en samenhangend programma voor natuurdagen kunt samenstellen. Je leert op de training niet over natuur omdat we ervanuit gaan dat je al voldoende natuurkennis hebt. 

De 9-daagse training bestaat uit:

  • 3 blokken van 2 trainingsdagen
  • een praktijkstage van 3 natuurdagen met een stageklas (liefst in de verschillende seizoenen), onder begeleiding van een ervaren NatuurWijs mentor.
  • tussen blok 1 en blok 2 loop je een snuffelstage van een dag of een dagdeel, met een ervaren NatuurWijzer. 
  • tussen blok 2 en 3 zoek je een school waar je de praktijkstage van 3 dagen gaat lopen en heb je het eerste gesprek met de school over de invulling van deze praktijkstage.

Tijdens de training wordt aandacht besteed aan de didactische basis van NatuurWijs: de concept-context benadering en leer je werken met kerndoelen en een leerlijn. Ook leer je basistechnieken voor het begeleiden van groepen kinderen en is er aandacht voor natuurbeleving en voor pedagogiek. Zo worden onder meer de verschillende ontwikkelingsfasen van kinderen behandeld.

Tijdens de praktijkstage met een schoolklas pas je toe wat je tijdens de training NatuurWijzer geleerd hebt.


TRAININGSDATA EN LOCATIE

Start voorjaar 2022
1ste blok - 2 dagen training:

21 en 22 april 2022, locatie volgt

2de blok - 2 dagen training:

19 en 20 mei 2022, locatie volgt

3de blok - 2 dagen training: 

16 en 17 juni 2022, locatie volgt


Start najaar 2022
1ste blok - 2 dagen training:

Info volgt

2de blok - 2 dagen training:

info volgt

3de blok - 2 dagen training: 

info volgt


Cursusdagen zijn van 9.30 tot 16.30 uur.

Vanuit NatuurWijs helpen we je met het vinden van een snuffelstage bij 1 van onze NatuurWijzers.

De data voor de praktijkstage spreek je zelf af in overleg met de leerkracht van jouw stageklas en je NatuurWijs mentor. De 3 natuurdagen doe je met dezelfde klas, in één schooljaar. In principe zoek je zelf een stageklas, als dit niet lukt helpt NatuurWijs met het vinden van een stageklas. De mentor krijg je vanuit NatuurWijs aangewezen.

KOSTEN

De volledige 9-daagse training NatuurWijzer kost €1.475. Dit is inclusief stagebegeleiding, de NatuurWijs handleiding, NatuurWijs jas en polo, folders en visitekaartjes, thee, koffie en lunches. Er zijn geen overnachtingen bij de prijs inbegrepen. Het is mogelijk om in een maximum van 3 termijnen te betalen.

Stichting NatuurWijs is geregistreerd bij het CRKBO en brengt geen BTW op de trainingen in rekening.