Geen natuur in jouw directe omgeving? Echt wel!

Bijna driekwart van de Nederlandse bevolking woont in stedelijke regio’s. Daarmee is Nederland sterker verstedelijkt dan de meeste andere landen in Europa (PBL, 2015). Het kan daarom lastig zijn om door al het ‘grijs’ het groen te zien. Maar het zal je verbazen: als je weet waar je op moet letten, zie je
veel meer groen. Ga je mee op ontdekking? Stap de klas of je voordeur uit en ontdek de natuur in jouw buurt!


De natuur is overal: ook op de stoep
Terwijl je buiten loopt kom je van alles tegen. Misschien begint het bij de tuin van je buren. Maar wist je dat je op de stoep ook veel kunt ontdekken? Er groeien tientallen soorten plantjes tussen de trottoirtegels. Deze plantjes worden dan ook wel ‘stoepplantjes’ genoemd. Ze hebben dezelfde functies
als andere planten: ze zetten CO2 om in zuurstof en houden fijnstof vast. Daarnaast zorgen ze voor verkoeling, dragen ze bij aan de biodiversiteit (kijk maar eens goed, er zitten vaak beestjes omheen) en houden ook nog eens de grond rondom en onder de tegels luchtig. Luchtige grond is belangrijk, want het zorgt ervoor dat regenwater makkelijker wegloopt. Van kruiden, tot mos en prachtige bloemen, je kunt het allemaal vinden tussen de stoeptegels.


Stoepplantjes krijgen inmiddels meer waardering, doordat hun functie voor biodiversiteit steeds meer erkend wordt en ze minder worden gezien als onkruid. Om je aandacht te trekken worden er weleens cirkels met stoepkrijt om plantjes heen gemaakt. Een leuke activiteit om ook eens zelf te doen met kinderen! Wil je het extra spannend maken, zoek dan uit wat de naam van het plantje is en schrijf het erbij.


Een boomspiegel
Onder een boom vind je in dorpen en steden vaak kale grond (boomspiegel), terwijl dit juist voor sommigen planten een hele fijne plek is om te groeien en bloeien. Het kunnen kleurrijke mini-tuinen worden waar veel bijen en vlinders zich te goed aan doen. In steeds meer straten en gemeenten zijn er nu
initiatieven om boomspiegels te verrijken met bloemen en planten. Misschien is er ook een bij jou in de buurt, of nog ruimte om er zelf een te maken?


Het park
Terwijl je verder wandelt kom je misschien een park tegen. Gemiddeld genomen is dat voor inwoners in Nederland binnen 1 kilometer. In een park vind je volop natuur: van planten, bomen en struiken tot water en dieren. Eendjes, vissen, padden, ganzen, vogels, kippen, konijnen, eekhoorntjes, vlinders, en ga zo maar door. Als je goed kijkt, en even stil staat of in het gras gaat liggen, zie je van alles. Met name in de ochtend laten de dieren zich zien, een goed moment dus om er samen op uit te trekken. Dieren spotten, met je blote voeten in het gras, een picknick of een van de NatuurWijs opdrachten doen in het park. Klinkt goed toch?


Langs de waterkant
Een gracht, slootje of een vijver, op weg naar of in het park vind je in Nederland meestal wel water. Hier barst het van de watervogels, waterplanten en amfibieën. Amfibieën zijn bijvoorbeeld salamanders, kikkers en padden. Amfibieën kunnen zowel op het land als in het water leven. Van februari tot april ontwaken ze uit hun winterslaap en trekken naar een ondiepe sloot of vijver om eitjes te leggen in het water. Soms moeten ze daarvoor een drukke autoweg over. Op plekken waar veel amfibieën oversteken worden speciale tunnels onder de weg aangelegd. Op andere plekken staan schermen met ingegraven emmers. Vrijwilligers brengen de amfibieën die in de emmers vallen elke dag veilig naar de overkant. Je kunt de plaatselijke natuurvereniging vragen of je met de klas mag meehelpen de diertjes over te zetten.
Download de Natuuropdracht Paddentrek en Kikkerdril voor een kikker-opdracht!

In de berm
Drukke wegen met een groene afscheiding ertussen, of een weg aan de rand van het dorp of de stad, het is een ideale plek met veel zon, waardoor veel bloemen er floreren. Het zijn soms net schilderijen met rijke kleuren. Welke kleuren ontdek jij allemaal in de berm?

Wees voorzichtig! Veiligheid staat voorop, dus ga nooit zomaar op straat staan of in een berm langs een zeer drukke weg. Kijk liever vanaf het trottoir op veilige afstand.


Met je klas de natuur in!
Hoeveel poten heeft een spin? En wat eten kikkervisjes? Het antwoord ligt niet in het klaslokaal, maar buiten. Ga samen met een NatuurWijzer op pad, en laat de kinderen zélf de natuur ontdekken en ervaren. Reserveer hier een NatuurWijzer.