Natuuractiviteiten

Met NatuurWijs trekken leerkracht en klas onder begeleiding van een professionele NatuurWijzer de bossen in of de hei op. Wat is er nu leuker dan zelf de natuur ontdekken en al je zintuigen in te zetten om kennis op te doen over de natuur? NatuurWijs is natuureducatie voor groep 1 tot en met 8 van het basisonderwijs, brede scholen en BSO’s in natuur in de buurt van school. Je hebt de mogelijkheid om te kiezen voor drie verschillende varianten: het Bosuitje van 1 schooldag of dagdeel, de 3-Daagse of de NatuurWijs Leerlijn voor groep 1 t/m groep 8.

Natuurdagen

De inhoud van de natuurdagen is maatwerk en wordt in overleg met de leerkracht bepaald, afgestemd op de kinderen, leerdoelen en thema’s op school. De natuurdagen kunnen ter vervanging van een les uit de natuurmethode worden ingezet. Kinderen zien, horen, ruiken en proeven de natuur. Niet alleen zijn de activiteiten tijdens een natuurdag een ideale manier om meer over de natuur te leren, ze zijn er ook voor kinderen om hun angsten te overwinnen. Bovendien leren ze samen te werken en zijn ze gezond in beweging.

Activiteiten in de natuur

De natuuractiviteiten die we aanbieden zijn afwisselend en divers. Ze passen bij het natuurgebied waar de natuurdag plaatsvindt en bij de tijd van het jaar. Kinderen maken samen met hun leerkracht en de NatuurWijzer een stilte wandeling, sluipen om een ree te spotten of zagen dennen op de hei. De concept-context methode vormt de didactische basis onder de natuurdagen: alle natuuractiviteiten passen binnen de gekozen concepten (bijvoorbeeld voedselketen) en context (bijvoorbeeld het werk van de boswachter). Het programma is een logisch geheel zodat de kinderen begrijpen waarom ze de activiteiten uitvoeren.

Natuuractiviteiten in en rondom school

Bij ons kun je ook terecht als je zelf natuuractiviteiten wilt doen met je klas of BSO. Om de week plaatsen we een nieuwe, korte seizoensgerichte beschrijving van een natuuropdracht op onze website. Deze zijn gemakkelijk uit te voeren activiteiten ter inspiratie om zelf met kinderen even naar buiten te gaan. Maak bijvoorbeeld een nestkast met natuurlijke producten, creëer een stoepplanten expositie of maak een Wilde Summer Pudding met vers geplukt fruit. Voor het gehele overzicht aan meer dan 100 natuuractiviteiten verwijzen we je graag door naar onze pagina natuuropdrachten.

Vergeet je ook niet aan te melden voor de gratis thema lesbrieven waarin je interessante weetjes en leuke doe-opdrachten vindt om met kinderen buiten en in de klas uit te voeren. Zo bevat de lente nieuwsbrief ‘Uit een ei’ allerlei leuke wetenswaardigheden over dieren uit een ei en kun je met de kinderen de natuur ingaan om allerlei avontuurlijke activiteiten uit te voeren.